Halaman

Pengikut

30 Oktober 2010

Konvoi ulat bulu di Afrika Selatan


Konvoi yang luar biasa ini adalah jejak 136 ulat bulu kecil berangkat ke semak-semak. Adegan ini ditangkap oleh Jamie Rooney, ketika kenderaannya tersadai sementara konvoi sepanjang 5m (17 kaki) menyeberangi jalan di Taman Negara Kruger, Afrika Selatan.

Serangga-serangga halus yang dihubungkan oleh satu benang sutera nipis tunggal di tanah yang menetapkan jalan keluar ke semak-semak, di mana mereka akhirnya akan berubah menjadi kupu-kupu. Mereka mengambil sekitar 20 minit untuk menyeberangi jalan dengan selamat.

“Ini adalah suatu pemandangan yang luar biasa,” kata lelaki berusia 38 tahun itu dari High Wycombe. “Kami keluar untuk melihat lebih dekat dan sebanyak 136 ulat, semua bergerak bersama-sama di trek.

“Penunjuk arah (guide) kami belum pernah melihat itu sebelumnya tapi dia sudah mendengar tentang hal itu dan menjelaskan bahawa mereka berhijrah ke dalam semak-semak, di mana mereka akan bubar dan berubah menjadi chrysalises.”

“Ianya seperti penghijrahan beramai-ramai haiwan besar seperti rusa kutub tetapi pada skala dan kelajuan yang berbeza.”

Lihatlah keunikan alam ciptaan Allah S.w.t ini. Serangga-serangga pun pandai memberi contoh kerjasama dan muafakat, tetapi kenapa manusia sekarang ini semakin mahu bermusuh-musuhan dan berperang sesama sendiri? Nampaknya serangga lebih bijak dari manusia yang sebegitu. Ulat bulu / beluncas sekarang ini bukan hanya pandai naik daun, tetapi pandai juga membuat konvoi,
subhanAllah …….

Cik Anita Songeh Giveaway.

**Sticky Mood until 30 October 2010**


GA di anjurkan oleh Cik Anita yg masih single mingle... Sila klik jika berminat yer..

ku nak tag

~teppei
~pinkgirl

Tarikh tutup pada 30.10.2010


"Catlinaflybaby Celebrates......Beautiful Mom-To-Be "

Sticky Mode sehingga 30 Oktober


Ibu mengandung adalah cantik.Mungkin diri kita kadang2 rasa sememeh je bila tgh preggie, tapi sy suke sgt tgk org(dan diri sendiri) yg sedang pregnant....I always feel that mom-to-be(s) are always pretty and beautiful!!!!!..itu la kata2 Cik Puan Catlina..ini blognya..http://catlinaflybaby.blogspot.com/2010/10/catlinaflybaby-celebratesbeautiful-mom.html

memang betul pun apa yang dikata beliau..dan sekarang pon aku rasa dah ready nak menambah...kuikui..hehehhe...hahahah
ini adalah banner sponsors contest







The Honeybunch Marketplace: http://saleathoneybunch.blogspot.com/

Kategori (A)Contest Bergambar--------------------------------------------------------

Ini la gambar ku yang tengah preggy....


Pic kat atas tu kalau tak silap, masa aku tengah preggy 5 bulan

Tarikh melahirkan 12 Julai 2009 terawal 2 minggu dari tarikh yang dijangkakan (25 Julai -sama tarikh ngan bufdey aku..)

Baby yang aku usung selama 9 bulan dalam perut tu tak lain dan tak bukan Filzah Qasrina bt Md Fazly

Sekarang dah berumur 1 tahun 3 bulan
2 orang puteri kesayangan aku..farisha bersama filzah...
Sapa yg blom join contest..tggu apa lagiiii.....

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)