Halaman

Pengikut

11 Mac 2011

'RAIHANA KURUNG GIVEAWAY by RAIHANA'


klik banner utk join..
 ok..Mrs. Shamsiah wat GA..harus join coz adiahnya Japanese Cotton..sgt2 cantekk..Dah nama tajuk GA pon kurung of coz tempek pic berbaju kurung..

Nama: Fara dan anak-anak (Farisha n Filzah)

Jom ler join..ada masa lagi..


TARIKH TUTUP :31 MAC 2011

Nilai sebuah kejujuran

Tertarik plak dgn satu citer tauladan nie..ada ker lagi zaman sekarang nie orang yang jujur sebegini ehh...??


“Jangan sekali-kali berkata bohong,” pesan ibu yg selalu dipegangi oleh Abdul Qodir kemana pun juga. Begitu juga ketika anak itu berangkat untuk belajar agama ke Baghdad dengan suatu kafilah.

Ditengah perjalanan, rombongan kafilah yang diikutinya itu diserangt perompak. Semua anggota rombongan digeledah, termasuk dia.

“Ada sesuatu yang engkau miliki?,” tanya kawanan perompak.

“Ada,” jawab Abdul Qodir jujur.

“Apa?”

“wang.”

“Berapa?”

“Empat puluh dinar.”

Maka digeledahlah dia, namun wang itu tak ditemui di bajunya. “Kau membohongi kami ya!,” bentaknya.

“Tidak, aku tak berbohong,” jawab Abdul Qodir jujur.

Abdul Qodir lalu merobek bahagian bajunya, tempat menyembunyikan wang itu. Begitu teliti ibu Abdul Qodir menjahitnya, sampai orang lain (termasuk perompak itu) tak mengetahui dimana wang itu disimpan didalam jahitan bajunya.

“Saya dipesan ibu yang menjahit bajuku ini untuk tidak sekali-kali berkata bohong,” katanya sambil menyerahkan wang 40 dinar itu kepada kawanan perompak.

Kepada bosnya, hasil rompakkan itu diserahkan termasuk kisah bagaimana memperoleh wang 40 dinar dari seorang anak bernama Abdul Qodir.

Maka terpegunlah ketua perompak itu mendengar kejujuran si Abdul Qodir. “Kepada ibunya saja anak ini begitu taatnya, mengapa aku tak taat kepada penciptaku?,” gumam ketua perampok sambil menitiskan air mata.

“Kembalikan semua barang ini kepada kafilah itu, biarkan mereka pergi,” perintahnya kepada anak buahnya.

[Disarikan dari Salam Canda, RM.Yunani, hal. 16-19, cetakan I, 1995, penerbit H.I. Press]

——————————————————————————–
Pada akhirnya pemuda yang bernama Abdul Qodir itu menjadi seorang ulama besar dan termasuk wali min auliyaillah dan biasa kita kenal namanya dengan Asy-Syeikh Abdul Qodir Al-Jaelani.

Dikirim dalam Kisah Tauladan


p/s: perompak zaman sekarang nie mana nak pikir org yg di rompaknya tu jujur atau tidak..abis2 pon dia akan kata 'ada aku kesahhhh!!!'





Al-Fatihah 2..

Salam..baru berkesempatan nak update blog..apa nak citer yer..ermm..actually this week ku kursus 3 days di Sepang.. tu yg x berkesempatan nk update blog..just online n BW jer..

Ahad lepas ku terima berita yang mengejutkan..pak ngah aku (adik ipar mak) telah meninggal dunia..bermakna sepanjang 3 bulan pertama nie, 3 ahli keluargaku telah pergi menemui Ilahi..bulan Januari ari tu atok suami, Februari yang lepas makcik suami dan kali nie sebelah famili aku pulak.. risaunyer la...

Pakngah meninggal mengejut..cam arwah Shamrin (penyanyi) jugak..main bola, pengsan..pastu trus bawa ke hospital dan doktor sahkan meninggal dunia..mmg terkejut sesgt masa abang aku maklomkan berita nih..cam x percaya..

So mlm tu jugak familiku trus g Hospital Columbia..kat sana mmg dah ramai orang dh..ngan kawan2 anak arwah lagi..di sebabkan famili arwah x nak wat post mortem so terpaksa bawa jenazah ke Hospital Serdang utk mohon kebenaran doktor kerajaan agar mudah jenazah di bawa pulang..ada karenah birokrasi di situ..
Semasa arwah di semadikan ku tak pergi sbb ku berkursus keesokan harinya..tu yang aku pergi hospital mlm tu sbgai tanda hormat kepada keluarga arwah pak ngah..

Jenazah sedang di siapkan utk di bawa ke Hospital Serdang

Sebak hati aku bila tgk arwah sebegini..terbayang wajah arwah..

Arwah di bawa ke dalam van jenazah


Farisha pelik tgk orang ramai kat situ..dia siap tanya 'napa sumer orang nangis mama..'huhuu

Pak ngah yang tepi sekali , pakai kopiah..Kali terakhir ku lihat pak ngah pada bulan Disember yang lepas..semasa gathering famili..segalanya tinggal kenangan..

Semoga arwah di tempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan di rahmati..amin...

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)