Halaman

Pengikut

30 September 2011

Jeruk made in Fara

Dapat mangga 3 ketul..tapi masih muda..spesis apa ntah walaupon muda dan keras tp rasanya x masam..jadi aku x feel nak mkn mentah2 cam gitu.. abaikan tapak kaki kat sisi gambar tu yer..itu kaki Farisha becok..kihkih


Aku pon kopek dan hiris halus2 sbb klu aku potong cam biasa, isi mangga nie mmg keras..sakit gigi aku nie..nak kata ranggup pon idak jugak..


Dah habis 3 biji mangga aku potong..pas tu aku campurkan dengan garam dan gula..aku tutup bekas tu dan simpan dalam peti ais..

Soknya aku bedal sorang2..asal buka peti ais je aku ngan jeruk mangga nie..baru ler terasa masam manisnya..dh tinggal sikit dh jeruk nih..
Tapi yang aku masih nantikan bagai buah yang x gugur adalah Durian Belanda...mana nk cariiiii......

Tu pulak tangan si debab Filzah..nyibuk..tp dia suka la mangga muda nie sbb x rasa apa pon..masam idak, masin idak..tp bila dh jadi jeruk sure dia buat muka....Masammm...

Rahsia Solat dan Warna Alam




Kajian Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan Universiti Malaya (UM) mengenai kesan solat ke atas tubuh badan dan kesihatan seseorang. Kajian awalnya mendapati bahawa pergerakan yang dilakukan di dalam sembahyang yang memberikan kesan bermanfaat ke atas jantung, tulang belakang dan keupayaan ingatan serta perhatian seseorang.


SUBUH
sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna BIRU MUDA yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu subuh ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu BIRU MUDA tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi, mereka yang terlewat Subuhnya sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


ZOHOR
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyrak & dhuha) dan kemudian warna KUNING menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi, mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zohornya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?


ASAR
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna OREN, iaitu masuknya waktu Asar di mana spectrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari, dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal waktu Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ini jasad dan roh ini terpisah (tidur la tu..). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu asar ini amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.


MAGHRIB
Menjelang waktu Maghrib, alam akan berubah ke warna MERAH dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib la dulu…) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


ISYAK
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna INDIGO dan seterusnya memasuki fasa kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan system kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya,inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan system tubuh berada dalm kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu, dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus, dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam ini dipanggil Qiamullail. Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.


Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurnia’kan syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambaNya atas sifat Pengasih dan PenyanyangNya sebagai pencipta kerana Dia tahu hambaNya ini amat-amat memerlukanNya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi cuba mengenengahkan amalan-amalan lain yang difikirkan baik untuk kesihatan, sedangkan solatnya entah ke mana…???


**kredit~klik sini



Anniversary Giveaway AzatieSayang.


"Semoga jodoh di antara azatie dan suami berpanjangan sehingga ke akhir hayat, di kurniakan anak2 yang soleh & solehah dan mampu membalas jasa kedua ibu bapa nya. Mohon juga supaya tambahkan kasih sayang yang berpanjangan ke atas azatie dan suami agar rumah tangga yang kamu bina bahagia untuk selama nya..Amin"





Tarikh tutup
30 Okt 2011


28 September 2011

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !"


like sini kalau sudi.

Tag:
mama ishazah
huda
fieda



Tidak Sihat + Durian Belanda



Ketidak sihatan telah muncul..Memang begini lah aku tiap kali pregnant. Trimester pertama yang pilu dan ngilu...huuuuu....Mudah2an kesulitan ini berlalu dengan cepat..Dan aku dh bersedia dengan segala mimpi2 ngeri + mengarut di waktu malam..sbb 2 kali preggy sblum nie aku kerap mimpi yg bukan2 dan x leh di terima akal..ermmm....

Satu lagi..




Sapa ada pokok buah Durian Belanda dan dah ada buahnya. Aku nak beli boleh x?? Smlm aku x keja dan dok umah parent..jenuh abah aku tolong cari buah durian belanda di TESCO, GIANT, OTK, kedai2 buah tepi jalan tp hampehhh..x ada..time x ndak aku tgk merata2 ada. Aku nak buahnya bukan jus or air durian belanda oke...

Mana nak cari nie...???huhuhuhuh..bak kata MIH kat anak2 aku..
"ngegada mama ko nih"...
  

27 September 2011

Simple Lucky Draw By Cik Purple


  • Mestilah FOLLOWER blog nih.. (Follower lama atau baru.. Lelaki atau Perempuan ok jer.. :] belum follow sila follow ye.)
  • LIKE FANPAGE
  • nih
  • Buat Entri SIMPLE dengan tajuk [ Simple Lucky Draw By Cik Purple]
  • Copy Banner diatas dan BACKLINK ke entri ini
  • Tag 2 orang rakan dan pastikan dia tahu!- tag~ eqa & syazwani
  • hantar url entri anda di ruang komen entri ini SAHAJA

tarikh tutup 29 / 09/ 2011

26 September 2011

Online Shop Adalah Best Untuk Shopping

Ok jom..ada bbrpa hari lagi utk join giveaway by kznabihah boutique..Pernah shopping secara online di  kznabihah boutique??


Ok..mari ku bgtau apa yg ada di kznabihah boutique

 Di atas ini adalah banner http://www.kznabihah.com/

Jika anda berminat untuk membeli item yang cantik2 dan berkenan dgn item tersebut boleh la berurusan pada waktu berikut:


Actually, aku dh lama jd followers Bihah nie sbb item dlm online shopnya itu byk yang cantik2..cuma belum berkesempatan utk cuba membeli..lagi pun skrg nie ku tgh berbadan dua. Hanya baju khas maternity je yang sesuai..


Bihah juga banyak menyediakan tips contohnya cara2 memakai shawls.. nak tau mcmana cara Cik Bihah pakai shawls sebegini..klik di sini yer..


Selain itu, ada satu lagi blog Cik Bihah adalah yang memaparkan pelbagai tips dan cara berfesyen..apa kata klik di sini untuk lihat sendiri blog tersebut.




Walaupon Cik Bihah nie bertubuh gempal tapi beliau tidak segan untuk mengayakan pelbagai fesyen yang trendy2. Ku pon idak le sebergaya mcm Cik Bihah nie..Syabas dan tabik spring pada Cik Bihah kerana membuang tanggapan yang 'steriotype' . Bertubuh gempal juga layak bergaya dan berfesyen.
Item yang Cik Bihah jual di kznabihah boutique di gayakan sendiri olehnya. Jadi ia dapat membuang rasa ragu2 pembeli bila sudah melihat bagaimana item yang mereka berminat utk beli di gayakan seperti contoh Cik Bihah mengayakannya.




  Untuk Shopping di KZNABIHAH BOUTIQUE amatlah mudah dan senang di fahami..Ku pernah terjah satu blog shopping online tp blognya seakan tidak mesra pelanggan. Sukar utk mencari button mana yang perlu di klik utk 'order'atau pon tiada 'label' bagi memudahkan pelanggan melihat apa item yang ada di online shop tersebut. Kesukaran tersebut tiada ada pada kznabihah boutique


Dah panjang berjela dh nie reveiw tentang Online Shoping di KZNABIHAH BOUTIQUE


SPONSOR GIVEAWAY KZNABIHAH
- IDUP SEORANG NOYIS

Oleh itu, jom ramai2 sertai GA yang di anjurkan oleh Cik Bihah



HADIAH DARI SPONSOR:

5th & 6th OWL NECKLACE - NOYIS




Tarikh Tutup
30 Sept 2011

First GiveAway by Summer




Ketepi..ketepi skrg masanya utk aku join First GiveAway by Summer. Siapakah dia??







Ehh..apa yang aku melalut nie..Ini x lain x bukan sbb nak join GA dari Cik Summer la nie..


Cik Summer nie sangat minat utk meng'edit' blog di sebabkan itu, beliau sanggup mewujudkan blog khas iaitu  http://contestmeriah.blogspot.com/
sebagai reward kepada rakan2 blogger yang dok sengal nak edit blog..cam aku...kihkih...

Jom lah join sementara Cik Summer nie kaya raya..kita kasi beliau bankrap..sekurang2nya beliau dapat pahala dengan menyedekahkan wang ringgitnya pada peserta yang bertuah..sapa nak bagi free2 je kan...
klu x dapat RM 5 tapi dapat hadiah SURPRISE pon jadi ler..hahahahh


Tarikh Tutup
27 Okt 2011



JOM MENONTON FILEM LIBAS by Mak Dara



Sempena tayangan perdana filem ini yang akan ditayangkan di semua pawagam mulai 29hb September 2011. Mak Dara telah menganjurkan satu contest iaitu;

Contest - JOM MENONTON FILEM LIBAS. 
Jika anda ingin memenangi tiket wayang untuk menonton Filem Libas sila sertai contest ini ya.. Hadiah lumayan tajaan syarikat MDAG Sdn Bhd menanti anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah...

1) Folow Blog Bicara Mak Dara
2) Tajuk entry JOM MENONTON FILEM LIBAS by Mak Dara
3) Letakkan Banner Contest di atas dan link kan ke Entri ni
4) Buat 1 entry ringkas dan kreatif (slogan, pantun, review,kartun dll) 
bertajuk/tema : LIBAS
5) Tag 3 orang bloggers (dan pastikan mereka tahu akan contest ini)
6) Setelah selesai letakkan link url anda di kotak komen di sini ya

Tarikh penyertaan dibuka 22hb September 2011
Tarikh tutup penyertaan adalah pada jam 12 tengah hari, 26hb September 2011
Tarikh pengumuman pemenang 26/27 september 2011 

ku nak tag
mama ishazah
huda
fieda

Ok ini review tentang filem:

LIBAS
Filem ini seakan-akan filem Shaolin Soccer seperti yang dikatakan oleh Jurey iaitu pengarah filem ini sewaktu pelancaran pratonton dia inginkan kelainan dalam filem melayu. Ia merupakan sebuah filem yang bergenre komedi aksi telah diarahkan oleh pengarah Jurey Latiff Rosli, skrip oleh suami mak Dara Martias Ali.

Sinopsis Filem LIBAS
Adnan Saladin seorang pakar Libasan dalam permainan sepak takraw (Libas). Dia di gelar sebagai raja libas Malaysia. Kehebatan libasan Raja Libas sangat digeruni pasukan lawan terutamanya dari pasukan Siam (Thailand). Kecederaan berlaku mengakibatkan tekong Malaysia (Dali) parah apabila Libas gagal menampan libasan kuat AK Nangkhon lalu terkena dadanya. Akibatnya Malaysia tumpas kepada Thailand untuk kali kedua berturut-turut. Jurulatih dan rakan sepasukan, Megat turut menyalahkan Adnan Saladin kerana kekalahan itu sehingga Jurulatih sanggup memutuskan pertunangan Adnan Saladin dengan anaknya, Ratna.
Raja Libas resah apabila diketahui Mr. Wilson menawarkan perlawanan Libas lebih awal dari selalunya untuk mendapatkan bola warisan yang mempunyai nilai sejarah dan kuasa mistikal. Tawaran lumayan diberikan kepada pasukan Thailand demi mendapatkan bola warisan tersebut yang berada pada Raja Libas. Raja Libas berfikir siapa yang harus dia ambil sebagai pemain bagi mengekang kehebatan pemain Thailand. Akhirnya Raja Libas dapat menemui pemain baru dan mengumpulkan regu pasukan yang terdiri daripada Megat (pemain lama), Hamadi dan Kumok yang merupakan taruhan Libas untuk menentang Thailand nanti… Diperlawanan akhir, pasukan Malaysia teruk dibelasah oleh pasukan Thailand. Mampukah Raja Libas mempertahankan maruah negara. Nantikan kesudahannya.
 
Para Pelakon
  • pelakon utama ialah Rosyam Nor, Scha Al Yahya dan Johan Raja Lawak.
  • sebenarnya filem ini telah dijalankan pengambarannya pada tahun 2009 dan baru pada tahun ini ditayangkan
  • jika anda lihat gaya lakonan Scha Al Yahya pada ketika itu kelihatan kaku sedikit ini kerana pada tahun 2009, Scha adalah seorang pendatang baru dalam filem lakonan so jangan nak salahkan dia jika anda lihat lakonannya sedikit kaku
  • kehadiran johan sedikit sebanyak memberi impak kepada filem ini kerana dengan lawak yang dibuat olehnya membuatkan filem ini lebih menarik


Jurey Latiff pengarah Libas
Penulis skripnya Martias Ali
Sokongan diberi tidak terbatas
Selamat menonton berkali- kali


Rosyam Nor adalah pelakon utama
 Johan Raja Lawak penghibur duka
Lima tiket wayang hadiah utama
kalauku dapat pastilah suka

Ku doakan filem dapat sambutan
Agar mendapat jutaan kutipan
Bicara Mak Dara ramai ikutan
Orangnya berbakat dalam penulisan

Sekian sahaja pantun yang ringkas
Bakat tiada sekadar mencuba 
Teringin menonton filem Libas
Mudah-mudahan rezeki menjengah tiba

'Libas Datang Mu Bagai Sekilas" 







Jutaan terima kasih kepada penerbit dan syarikat MDAG Sdn Bhd kerana sudi menaja kesemua hadiah hadiah ini.. Apa ditunggu lagi mari MELIBAS!!!!!

Penaja Utama


Tarikh tutup penyertaan adalah pada jam 12 tengah hari, 26hb September 2011


23 September 2011

Dapat Hadiah lagi..


Alhamdulilah..dapat kain pasang 4 meter..tapi kena simpan dulu pas bersalin baru leh buat baju..hiii..tq nana n en. randomnya sbb pilih fara sbgai pemenang pertama.. Tak sia2 fara meng'vote'pic nana nie pagi2 buta pas bersahur..nampak x tu berapa banyak nama fara...hiiii.... 

Nampaknya mama ishazah pon terpilih jugak utk tempat ke 4..Tahniah juga pada yang lain..Nanti fara email detail yer nana..Tq sekali lagi..

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)