Halaman

Pengikut

29 Julai 2010

Contest Mrs.Teppei

Nak join lagi..biasa la..klu x dak yang pertama mana nk ada yang seterusnya..sebelum nie aku cuba nasib contest yang pertama..tarikh tutup contest yang kedua nie pon 31 Julai 2010 gak..

Si pemurah yang nak bagi CD (hadiah) adalah Mrs.Teppei..sure la aku nak menambahkan CD aku yang sikit tu... n linknya:

http://teppeijourney.blogspot.com/2010/07/contest-mrs-teppei.html

Inilah pic untuk contest ini...



Actually mmg pic ini amat2 bermakna bagi diriku..walau x nampak pon rupa paras aku anak beranak tapi gambar ini memberikan seribu makna..Sebab apa aku kata begitu kerana anak yang aku kendong itu adalah anakku yang pertama Farisha Qasdina..
Detik pertama menjadi ibu..aku tidak mahu menafikan hak yang sewajarnya untuk anak aku mendapat 'titisan emas' dari ibu yang dikandungkannya..Sewaktu gambar itu diambil aku tengah menyusukan baby aku dan ia dirakam oleh ayahandaku..Tuan Hj.Abu Samah..Aku x sedar pon dia snap pic ini..
Anak sulungku ini baru 2 bulan berdasarkan tarikh pada gambar tersebut. Walaupon bukan fully BF tapi sekurang2nya aku telah berikan yang terbaik buat dirinya.Dan sekarang untuk anak keduaku..aku telah belajar dari pengalaman..Alhamdulilah setelah 1 tahun usianya dan masih lagi kekal Exclusive Breastfeed..Jadi akhir kata "pilih la saya sebagai pemenang"..ehhehehe(tetiba plak)..

Contest!!!Contest!!!

Saje je nak cuba nasib..ehheh..x pernah pon masuk mana2 contest sbelum nie..ntah la x tau naper..tp kali nie cm tertarik jer nk join..simple je rules dia..di sebabkan minggu nie aku rajin nk 'mengupdate' blog so aku wat la entry pasal contest nih..



Contest ini dianjurkan oleh : littlestore2u n muslimahstore2u

Tarikh Tutup: 31 Julai 2010

Syarat-Syarat peryertaan KLIK di sini

Gambarnya adalah ini....



Anakku yang pertama bernama Farisha Qasdina bt Md Fazly
Berumur 2 Tahun 11 Bulan (28 Ogos 2007)

dan gambar satu lagi...



Anakku yang kedua bernama Filzah Qasrina bt Md Fazly
Berumur 1 tahun 2 minggu (12 Julai 2009)

So..Selamat Berjaya pada diriku..hihhii

28 Julai 2010

Saje Coba..

Ini adalah percubaan yg pertama..actually aku x dak la skill dlm bab masak memasak nie..amat liat n x tau memasak sebenarnyer..huhuhu (pengakuan jujur) tp pada ari itu..(kira ari ini dlm sejarah) aku rajin lak nk mencuba wpun sbenarnya menda nie mudah jer..iaitu Trifle Buah Campuran..So dengan rasa bangganyer aku upload kan la pic tu kat cini..heheh..n thanks pd kak Sue Aleen FB prenz coz aku menciplak resepi nie dari beliau ..

Senang je..Bahan2 dia pon mudah..

Swiss Roll potong nipis2 dan susun kat dlm bekas..pastu taburkan ngan buah campuran dlm tin..cam dlm pic kat bwah nih..

Kendian panaskan agar2 n tuang kan dlm bekas tadi..letak tepi jap..tp aku letak dlm peti ais..huhuh...nnt aku terangkan naper aku
huhuhu...



pastu utk wat kastard..campurkan 1 tin susu cair, stengah cawan gula, 1 cawan air n 3/4 cawan tepung kastard..(baru aku tau camni caranya nk wat kastard)..hihiihi..Panaskan atas api n tuangkan atas agar2 tadi..



So dah siap n leh simpan dlm ais box...



Setelah dipotong begini la rupa parasnya..sbb apa aku huuhhu tadi adalah aku bekukan agar2 terlalu lama..so kastard x leh lekat ngan agar2 dan satu lagi, aku x toreh2 agar2 tu sbelum tuangkan kastard..so bila potong dia terpisah2..x cantekk dah...



Tapi di sebabkan ia percobaan yg pertama..masih boleh diperbaiki..
"Bukankah Manusia Belajar dari Kesilapan..."
So sesiapa yang nk mencuba selamat mencuba....

27 Julai 2010

Celebrate Bufday

Alhamdulilah..Tuhan masih panjangkan umurku yang ke 31 thn pd 25 Julai yang lalu..Happy sgt2 sbb pd thun nie disambut dgn kenduri kesyukuran di rumah parent aku..Bufday anak buah aku (anak kakak), Mohd. Akhil Fikri juga jatuh pada tarikh yg sama..so pakej la skali..

Majlis bermula jam 2.30 ptg..group bacaan Yassin..slepas tu acara mkn2 dan potong kek bufday Fikri..so lebih kurang cm kudapan petang je..x dak belon2 bagai..heheh..simple tp meriah..so nice..mmg sgaja buat begitu sbb petang tu mmg dh penuh rumah mak aku ngan tetamu yg dijemput..



Aku mmg x dk beli kek sbb dh tau akak aku beli kek utk anak dia..wat pa nk bnyk2 kek..so aku tempah la choc printed pic kat member aku..sedap coz ada lapisan biskut oreo kat dlmnyer..sbgai gift pada tetamu yg hadir nnt..




Tiba la masanyer acara memotong kek bola..budak nie mmg antu bola..so parent dia tempah lah kek bola siap ngan padang rumput skali..amekkk ko...




Yang pasti anak daraku mmg sukee sgt ngan kek nie..not too much sweet but ok la..



Firdaus mkn kek kat mulut..bukan kat idung yer sayg...nie kes terkena krim kek..heheheh



Mak kesaygan aku...mak jugak ada bg present utk aku..tq so much mak...




Suami kesaygan aku..heheh..bufday kad yg 'ayah' bg mlm td mnyentuh perasaan aku..spontan airmata aku mgalir bila membaca ayat pd kad itu..simple but nice..siap ada lakaran tapak tangan Farisha..so sweet..

last year x smpat nk celebrate cm nie coz br 2 minggu bersalin..mean dlm pantang..tp best 'ayah' gift present hp to me..n aku adiahkan ayah baby..heheheh



Seronok tul sesekali ramai2 cm nie..next bufday sapa lak...hahahah

20 Julai 2010

Ice blended kurma

Ermm.yummy..actually aku tertarik ngan resipi nie..mudah jer..nie pon aku jelajah kat blog member RH..lom pernah cuba tp aku aku cuba utk menambahkan susu utk anak tercayg..lgpon bln pose dh nk dekat..leh minum ketika berbuka atau bersahur utk kekal kenyang..heheh


Bahan2nyer mudah jer..kurma, susu segar n ais..easy right..

10 - 15 biji kurma yang dibuang biji

1 cawan fresh milk
4-5 ketul ais

blend ketiga2 diatas
simpan di dalam peti sejuk

gambarnyer pon aku tempek skali..







:::kurma memang antara makanan yang dapat menambahkan susu badan di samping dapat membekalkan tenaga untuk kita sebagai ibu yang masih menyusukan anak...

*kredit to Ayu-My BF Journey

Birthday Sayang Filzah

Minggu lepas pada 12 Julai, genap setahun kelahiran anak dara aku Filzah Qasrina. pejam celik sekejap je dah setahun..Alhamdulilah..moga anak aku nie akan mjadi anak yang solehah dan sentiasa baik2 je slalu..
tp selang sehari pas tu anak aku demam..tetiba jer..aku dh risau bangat dh..x hantar g taska pon sbb hari yang sama hubby aku kursus 2 hari..kebiasaannyer klu hubby aku x dk, aku akan bermlm di umah parent aku..so ubat demam dia x bwk plak..anak aku dh meragam dh bila tgh mlm..nk x nk terpaksa ajak abah aku teman balik umah amik ubat demam. Aku dh risau dh sbb badan dia sgtt panas..area situ mana ada klinik 24 jam..huhuh..
Rupa2nye slidik pye slidik..kat dlm mulut dia ada cm pecah skit org ckp 'mata ikan'..patut la air liur dia asik mleleh jer..mkn pon x mo...sian anak mama..dh stahun plak dia demam..smemangnyer anak aku nie amat jarang2 demam..anak breastfeed la kata kan..
Lom sempat celebrate lagi coz dh rancang 25 julai nnt pakej nk sambut birtday utk org2 yg lahir bln Julai...antaranyer diriku ler plus anak buah aku, juga lahir pada tarikh yg sama...hehheh..so picnyer akan myusul nnt..

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)