Halaman

Pengikut

20 Disember 2012

android tablet pc


Salam..akhirnya tercapai jgk hasrat belikan farisha tablet pc..ala murah je..rm 250..haha..asik berebut sony tablet je ngan si filzah..dh tu klu dpt tablet tu kat tangan farisha,alamatnya x dak change la adik nya nk main..bila dh dpt sorg satu..dh x yah nak bising2 lg..

16 Disember 2012

holiday..

Salam..ari nie aku anak beranak bermalam di rumah parent..MIH ke Kedah konvoi membernya kawin di sana. Esok br MIH balik.Ari nie buat pertama kalinya stelah berkahwin aku bwk mak n abah g pasar..haha..just pasar je..angkut skali anak2 aku..Mmg sejak aku berkahwin nie amt jarang drive sdiri..Apa2 hal nk ke mana asik MIH je la yg jd supirnya..Alkisahnya aku bwk mak g pasar sbb kereta abah aku masuk bengkel coz last week accident..sib baik abah x apa2..kereta je la yg teruk skit..Dan kebetulan aku plak kat umah mak n MIH tinggalkan kereta so blh la aku bwk dorg..

Nak citer skit last week kami skeluarga, parent n family kakak aku g holiday di Gold Coast Resort Morib..Sgt best..tp x puas la sbb g 2 hari 1 mlm je..yang pasti paling gumbira anak2 aku..bab mandi manda mmg dorg
suka..klu blh berendam lelama smpi x nk masuk bilik..lain kali blh g lg..pic kendian upload..ntah napa x blh nk attach ...plak






07 Disember 2012

story yang tertinggal

Salam Jumaat..Sure u olls x sabar2 nak cuti sok kan..termasuk la aku..ntah napa aku rasa minggu nie cm lama jer..dari hari Isnin ari tu lama toll nak tiba hari Jumaat..dan hari nie ler hari Jumaatnya..x sabar2nya nk tgu ptg dan balik keja..sok leh rehat sampai lebam kat umah..

Farisha sejak cuti sekolah nie, x di hantar ke taska..bas ke taska x dak..MIH malas nk hantar sbb nk tempuh jem semata nak mengantar farisha yang hanya main2 je kat taska..kan cuti sekolah mana ada belajar..Jadi dia dgn suka hatinya ku hantar ke umah nenek..selang 2 hari aku amik dia..sbb dia suka tido umah nenek..katanya 'kat umah mama asik suruh along tolong je...'..ewah2 dh pandai komplen yer..tolong pon setakat tengok2an adik jer..mana la nak dan wat keja sorang..adik plak dah makin lasak..asik nak ke dapur je ngan meniarap ala askarnya tu..ke main laju lagi..MIH plak klu x kuar mlepak malam x sah..

Filzah plak mmg anak manja aku..dia mana nak tido umah atok neneknya tu, melainkan aku pon tido sana sekali..so, klu pagi sebelum g keja harus aku hantar Farisha dulu pastu baru antar budak kenit 2 orang tu ke taska dan baru aku dan MIH g kerja..

Adik bulan nie pada 12 Dis genap 9 bulan usianya..x sangka budak yang dilahirkan hanya 2.10 kg dh berat hampr 9kg dlm usia sembilan bulan.Fazril x macam angahnya (Filzah)..cuma mampu Bfeed setakat 6 bulan je..bila tujuh bulan je susu badan aku dah x dak..kering..maybe faktor pemakanan n keja aku kot. Tak macam angah dulu..Sampai hampir 2 tahun aku full Bfeed..bila tau je aku preggy, baru stop kan dia..itu pon payah jugak la..Sbb tu bonding antara aku n angah kuat..angah mmg manja ngan aku..Tapi biasa la anak no.2 nie terlebih angresif kannn....






Semua pic di atas diambil masa family day jabatan aku di Laman Bestari, Ulu Yam..Ok la tempat dia..just fun mandi manda jer..

Pic bawah nie semasa majlis pertunangan sepupu aku, Hisham di Johor Bahru..Al maklum MIH aku mmg Johorian so dia lah pemandu pelancong di rombongan tersebut. Family along aku pon ikut sekali. Kami dok umah Mak Usu MIH. Mak ayah aku tak pernah g JB so ke sana sambil menyelam minum air..apa lagi shopping kat Air Hitam..



 Si baju pink tu la Hisham..dh nak kawin ko sham..hiii...Tahniah...

 peace along...

Adik yang debab..nie kat Air Hitam, Johor..kedai jual barangan rotan..just possing jer..idak ler beli pon..hiiii

Masing2 siap bermake up..dh macam opera cina..2 orang tu anak along aku..hiii

Ok..tu je la kot..nnt update lg sbb hujung minggu nie g jalan2 ngan family..ke mana..???nnt aku updated dlm blog yer..see yaa..bye...


03 Disember 2012

Hujung tahun..hp baru..

Salam..peepsss..lamakan x update blog..mcm dh lupa je yg aku ada blog..nyway..n3 nie x dk menda pn nk citer..psl ank2 kendian la..just nk mnunjuk skit akhurnya dpt bgaya dgn hp samsung note 2 yg mjadi kegilaan masa kini..so aku dpt rembat 1..alhamdulilah..ini ada la n3 yg di update dlm note 2..sgt syiokkk

25 Julai 2012

Puasa yang dihayati

Hari nie masuk hari ke 5 kita berpuasa..pagi tadi dh la x bangun sahur..dh set alarm kul 4.30 pg..ingat nak pump susu dulu..agak2 setengah jam..kul 5 baru start memanaskan lauk..tp mengantuk yang amat..x semena2 aku offkan alarm n tido balik..alih2 tersedar dh azan subuh..adusss...x sempat nk bersahur pagi tu..sib baik MIH x marah..hiii

Farisha anak sulung aku plak kena demam campak..suspen jgk masa mula2 nmpk bdn dia berbintik2..tapak tgn n kaki pon bintik2 jgk..siap ada pecah2 kat dlm mulut..aku risau kena pyakit HFDM..Syukur la bukan..
So, dia dibawah jagaan mak aku skrg nie..mau seminggu dia tido umah atok nenek nya tu..kena asingkan sbb bimbang berjangkit dgn adik beradik yang lain..

ermm..utk ringan2 kan minda dibulan pose nie..meh baca komik kat bawah nie..ada moralnya juga..









kredit:http://ohislam.com/komik-puasa-yang-boleh-dihayati/


14 Julai 2012

Salam Jumaat..dh ari Jumaat dh kan..pasti ramai yg tertunggu2 cuti hujung minggu..tp minggu nie aku kerja la..apa blh buat..sian si kenit Fazril..nampak gayanya kena la angkut tiga2 anak aku ke opis coz mak bapa aku ada hal..what to do..???

Ari tu aku ada upkan entry pasal Filzah Qasrina..puteri aku yang no 2 tu..ulangtahun kelahirannya yang ke 3 tahun pada 12 Julai (semalam)...tersenyum2 angah bila aku nyanyikan lagu bufdey n bgtau hari tu hari jadi dia..mula la dia nk minta mcm2..yang pasti dia minta kek DORA..hahah

So mlm sbelum 12 Julai tu aku packing jajan utk 15 orang  kawan2 angah yang satu bilik dengannya di taska..budak2kan suka jajan..for sure la sweetieskan..



Fazril pula pada 12 Julai tu dah 4 bulan usianya..tgk tu sangat nyenyak dia tido time aku wat kerja potong memotong utk sediakan jajan angah..


  

09 Julai 2012

Iye ker???


Salam..peeeeppss...sihat ker??ada kesempatan nak update blog..x dak apa yang nak di upkan sebenarnya..famili aku ok jer..

Bulan Ramadhan kurang lagi 1 minggu..macamana persiapan..??cepat betul masa berlalu..sikenit aku tu pon dh hampir 4 bulan usianya pada Khamis nnt..Ramadhan dh menjelma bermakna tiada la Majlis perkhawinan..yer tak...???Cakap pasal perkahwinan..aku tau pasti ramai yang dah tengok pic perkahwinan pengacara n pelakon Irma Hasmie n pasangannyakan..aku pon ada upload entry perkahwinan mereka berdua..sangat2 suweettt!!!

Tapi u'olls tau tak rupa2nya suami Irma tu pernah berkahwin sebelum nie..bermakna Irma berkahwin dengan seorang duda...aku tgk kat blog artis ramai yang komen dan citer menda nie..kononnya perkahwinan Redza yang terdahulu tidak direstui keluarga..

Bagi aku x salah kawen ngan seorang duda..cam la isu besar sgt..kannn...biar la..ni soal jodoh..dh ketentuan jodoh mereka bersama..kita doakan je la agar jodoh mereka berpanjangan dan dikurniakan anak2 yang chomell..x giteuw...kat sini aku tempekkan skit pic perkahwinan Redza yang x kekal lama tu..klu nak tgk pic yang banyak2 korang cari la sendiri yer...hiiii

DSC08619

DSC08612

Amacam..percaya x???tapi jika dibandingkan pengantin perempuan tu dengan Irma..ermmm...Sangat sesuai Redza dengan Irma..kannn....


ok..byee...

02 Julai 2012

Tahniah Irma Hasmie & Redza Syah Azmeer

Ntah kenapa aku sangat tertarik pada pasangan pengantin baru nie..sangat secocok..sama padan n sama cantik..Akhirnya pengacara rancangan Assalamualikum di TV ALHIJRAH nie ketemu jodoh..moga berkekalan hendaknya..Aku sangat suka tgk gambar2 perkahwinan dorang nie..dalam banyak2 artis yang meraikan majlis resepsi pada pandangan aku..majlis dorang la yang paling sejuk mata memandang walaupun hanya dalam gambar..Husband Irma nie pun kacak bergaya orangnya..abang kepada salah seorang ahli RatuHati..

Pertama kali aku lihat suami Irma ni dalam rancangan Soal Wanita di TV ALHIJRAH hari Sabtu lepas..(wah..cam channel faveret plak dh)....aku tgk kemain happy je pasangan nie pulak tu si Irma nie sebagai tetamu undangan rancangan tu..so bakal hubby dia tu wat surprise datang ke studio..saling x tumpah cam iras pelakon Jehan Miskin..dari segi percakapan n senyumannya..(wahh..cam kenal sangat je aku nie ngan si Jehan tu)...tp aku pernah minat kat Jehan Miskin nie dulu..tp skrg nie dia pun dh suam2 kuku..story pasal dia pun dh x banyak..so aku dh beralih arah ler meminati pelakon lain...hahahha...

Apa2 pun Tahniah Irma & Redza..Semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat..Amin...


gambar nikah irma hasmie

Majlis resepsi




Sumber:Rotikaya .



Bulan Cinta....

Salam...sihat ker rakan2 sekalian..Alhamdulilah..ku beransur sihat..anak2 juga begitu..Pejam jelik, dh masuk 6 bulan yang ke dua bagi tahun 2012..Bulan ni sangat mengujakan..nak tau kenapa..ehhemm....sbb bulan Julai nie ada dua kelahiran dalam Farzly Families..sapa lagi klu bukan budak manja Belahan Jiwa ku Filzah Qasrina yang jatuh pada 12 Julai..n daku sendiri pada 25 Julai..(wahhh..pandai mak aku bujet tarikh gaji dh kuar aku pun lahir ke dunia) bermakna tahun nie genap 3 tahun usia Filzah n aku...ermmm..33 tahun...it's just number..hiii

Walaupun Filzah nie agak kasar sikap n tingkah lakunya berbanding kakaknya (Farisha) tp ada sisi manja dalam dirinya yang tiada pada Farisha ..Kekadang aku tgh dok sorg2 wat keja sdiri cth lipat kain atau baca paper time tu budak bijak nie akan datang peluk mamanya nie dari belakang..n just kiss me..terharu x korang klu anak2 korang wat cam gini tanpa dipanggil atau di suruh..n i like that..Filzah juga petah berkata2..dan aku suka melayan dia berbual..Dalam perbualan tu ada semua..suka, geram..marah..kelakar bersekali ngan mimik muka dia..1 pakej..Sebab tu MIH sangat suka mengusik Filzah..Filzah juga pandai mengambil hati aku..klu aku marah dia akan cakap ' mama jangan la marah angah"...hiii...bila dia ckp je cam gitu terus aku sejuk.. 

Berbanding Along - Farisha nie anak yang sensitif..pantang ada yang x kena..nangis je yang dia tau..susah nak buka zip utk tukar baju pun nangis..paip dalam bilik air susah nak bukak pun nangis..sampaikan bila aku ajar membaca n suh dia ulang banyak2 kali pun dia cebik..pernah aku terpandang tanpa sengaja bila MIH x jadi bawa dia n Filzah ikut g kedai..alih2 dia duduk kat sofa kesat air mata meleleh..nangis dalam diam..sian pulak aku tgk..dan yang pasti sikap kedua2 dua anak dara aku tu adalah gabungan dari sikap aku sebenarnya..ye la..mana x tumpahnya kuah klu x ke nasi..ye x???...

Nie pe'el si kenit Fazril x tau la camana..anak lelaki pulak tu..moga2 biar jadi lelaki yang sejati..lelaki mmg ada sikap nakalnya..dan ini la cabaran yang kena aku hadapi..kalian juga yang punya anak tentu ingin yang terbaik untuk anak2kan..Kita sama2 berdoa agar kita mampu mencorakkan anak kita menjadi insan yang berguna kepada agama, bangsa n negara..chaiyokkk..!!!






25 Jun 2012

Moga cepat sembuh..

Ari nie aku x keja..cuti sakit..actually hari pertama aku start kerja pada 11 Jun dh mula rasa sakit tekak..ingatkan leh sembuh dengan sdiri..maklumla time tu jerebu melanda..dok umah sepanjang menghabiskan cuti bersalin ok jer..segala air sejuk n bergas aku bedal..alih2 bila keluar bekerja plak leh sakit tekak..skrg dh x tertahan2 lagi..dgan selsemanya..sangat rimas..

Last week, anak aku yang nombor 2 plak x sihat..pakej ngan demam, batuk n selsema..malam2 aku suh dia pegang ice pack..(sib baik ada ice pack)..bagi badan dia sejuk skit..

And now, sikenit Fazril plak selsema n batuk..sian dia..baru 3 bulan dh terpaksa makan ubat..pagi tadi g klinik doc ckp kahak banyak kat paru2 dia..so kena guna mesin cairkan kahak..sian plak aku tgk dia..tp elok je dia x nangis pun..good boy my dear..bila dh x sihat nie..minum susu pun kurang..so kat umah nie kami berempat beranak kecuali MIH x sihat..berjangkit2..

cam shopping ubat plak..


ubat kakak kongsi ngan angah..


Hari Sabtu lepas aku buat keja gila..hahah..gila apa??dengan rasa beraninya aku cukur sdiri rambut Fazril..berani x??Aku minta MIH yang cukur dia pun x berani..takut luka katanya..so aku nekad setelah bersembang pasal cukur rambut anak ngan Arin, member opis masa hari Jumaat tu..Arin ckp senang je kak..nnt bila dh selesai mencukur akak tgk wajah anak akak bersih je..

Memang betul..dan aku suka lihat wajah fazril kini..tanpa rmbut dan botak..actually rambut dia pun bukan la lebat sangat..tapi yang aku so excited ialah 2 orang anak aku terdahulu langsung x pernah cukur rambutnya masa kecil..that why la rambut dorang sangat skit wlaupun kakak dh 5 tahun n angah dh 3 tahun..Angah rambut bahagian depan mmg lambat tul nak tumbuh..klu ikat bahagian belakang jer..

Nyenyak tido setelah makan ubat..bedung tang tangan jer..

Anak dara ayun buaian masa Majlis Berendoi Fazril..

 Mudah-mudahan kami anak beranak cepat sembuh..Anggap la sakit itu satu anugerah...



19 Jun 2012

Setelah 3 bulan...

Ini la saya setelah 3 bulan bercuti dan melahirkan cahayamata baru..bermakna baby pun telah berusia 3 bulan pada 12 Jun yang lalu..Alhamdulilah baby makin semangat dan tembam...Tahniah juga buat rakan blogku Zie kerana juga telah dikurniakan cahayamata lelaki pada penghujung Mei yang lalu..sorry yer zie lambat wish...ketiga2 anak kami sebaya..



Ia suatu pengalaman yang baru bila anak yang dilahirkan lain jantina dengan anak yang terdahulu dan sangat mengujakan..aku bercadang nk khatankan baby masa kecil..kemungkinan bila Fazril berusia 4 @ 5 bulan....Doktor pun galakkan khatan anak lelaki masa kecil..almaklum la time nie baby hanya menyusu jer..so cepat la sembuhnya..dah jadi anak teruna la Fazril nnt yer...hiii




Sayakah Follower Bertuah itu?

Wahh..dh lama rasanya x join apa2 contest..kali terakhir pun thn lepas..menang barangan baby Fisher-Price..so aku merajinkan diri untuk join contest pulak..mana tau ada rezeki dpt Korean Made 3-Way Foldable Bag from The Code Trading 


tag
ummishazahril
cempaka kuning
zie

Cara untuk join:
1. Follow blog Brooch Wholesaler
2. Buat entry Sayakah Follower Bertuah itu?
3. Copy gambar yang first 
4. Tag 3 rakan anda 
5. Tinggalkan link korang pada ruangan komen supaya senang dijejak

Senang kan? Jom Follow n Menang!


12 Jun 2012

Majlis berendoi Muhammad Fazril Haiqal

Alhamdullilah..selesai sudah kenduri aqiqah dan majlis berendoi baby baruku pada 9 Jun 2012 (Sabtu) yang lalu..Kali nie ada kelainan sbb anak2 aku sebelum nie tiada majlis berendoi cuma cukur jambul..tapi kali ini siap sewa buaian lagi..kelasss...Al maklum la satu-satunya anak lelaki aku buat masa nie..excited dia tu lebih skit..hiii

Muhammad Fazril Haiqal sangat bagus pada hari tu sbb tidak menangis bila di letakkan ke dalam buaiannya..setidak2nya berbaloi jugak la aku sewa set buaian tu sbb dia siap tido lagi dalam buaian tu..Aku mmg x ajar baby tido dalam buai pun..

Tema kenduri adalah biru sbb ia adalah baby boy..Meh layan gambar..nak tengok tak???


Pagi tu dimulakan dengan bacaan kumpulan Marhaban..nie member-member mak aku jugak..tu tgk baju n tudung sedondon..



Tadikan aku cakap tak ada cukur jambul sbb rambut Fazril halus n sangat kureng..mcm kakak2nya jugak..jadi mak aku memilih untuk tahnik baby menggunakan madu n kismis yang telah dihancurkan..

Ini la saya ...Fazril...


Aku mula terfikir untuk buat majlis berendoi nie bila tau aku preggy baby boy..pulak tu mak aku pun setuju sbb belum ada lagi ke lapan2 cucunya sebelum nie buat majlis macam nie..just cukur jambul jer..soaku ambil la peluang ini untuk cari mana2 pakej yang sesuai ngan bujet aku..


Puulak tu sekarang kan tengah deman EURO so aku request letak beberapa bola sebagai hiasan..siap ada patung2..menda2 nie membuatkan kanak2 ribena especially anak2 aku teruja..asik nk main bola n patung je..mmg set nie dia pasang hari khamis (malam)..so hari jumaat tu terpaksa la aku awasi budak2 kenit yang ada umah mak aku nie dari menghampiri kawasan buaian nie..nanti tak pasal2 sebelum hari kejadian dh porak peranda hiasan yang owner nie buat...huhuhu...alhamdulilah budak2 ni mendengar cakap...

Kebetulan majlis nie di buat pada cuti sekolah..so anak2 kakak aku di import khas bagi menolong apa2 yang patut..(iya la tu...hiii)...along iki n angah pa'an...

Farisha sangat suka bergurau ngan angah pa'an..klu merajuk..dua2 pon merajuk sekali...

lengkap sudah famili aku..ada gurl n boy..
harta n nyawa aku...

Farisha n Filzah..be a good gurl ye sayang...
Fazril yang lahir hanya seberat 2.1kg..kini dh makin semangat n hampir 6 kg dalam masa 2 bulan..

Famili kakak aku..sangat mengidamkan baby gurl..mudah2an termakbul..amin..

Mak n abah aku bersama cucu2nya..yang tiada filzah n firdaus (anak kakak aku)

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)