Halaman

Pengikut

28 Februari 2012

Contest Aku Suka Makan Coklat !!







tag
mariawakashima
sehening pagihari
oygqalbu

Terus terang aku katakan dulu aku mmg x suka makan coklat..tp minuman berperasa coklat tu aku suka la..klu coklat semata2 tu mmg aku x gemar langsung..biasa la zaman bujang2 dulu..mcm2 pantang larang dan nk berdiet sgt..mkn tu x blh..ini x bleh..mkn coklat nnt gemuk..tumbuh jerawat..ntah mcm2 lagi..jd mmg aku x sentuh coklat pon..

Tapi bila dh beranak pinak nie tetiba plak dh terjatuh cinta ngan coklat..nie gara2 belikan anak coklat..terbeli maknya punye skali..hahah..Terasa nikmatnya bila dapat makan coklat..rasa rilaks n excited bila dapat makan coklat..mood pon jadi baik bila dpt habiskan satu bar coklat..tp aku kureng skit makan coklat yang x dak apa2 di dalamnya..klu ada almond keer, kismis ker atau cam biskut ker aku gemar la..kekadang aku plak lelebih dari anak2..bgtau anak jgn mkn coklat byk sgt nnt guigi rosak..padahal aku yg nak balun sorg..kihkih..buruk btul prangai mamanya nih...
 

 menarikkan...


TARIKH TUTUP : 28.03.2012




THE AWESOME GA BY SWEETYBEAUTY SHOPPE







GA dibuat sempena nak promote NEW AND FISRT ONLINE SHOP 
 
tag
sayangku zie
mizah

GA AKAN TAMAT PADA 19/3/2012

25 Februari 2012

kakak wat persembahan 2



Lama dh x updated entry nie..padahal byk nk citer tp kemalasan melanda..Ok..citer pasal kakak dulu la..Hari Sabtu lepas kakak wat persembahan sempena Sambutan Tahun Baru Cina..Actually persembahan tu utk kanak2 yang berumur 6 tahun..tp kanak2 umur 6 tahun sangat kurang di 3C tu jadi mereka pilih kanak2 yang berumur 5 tahun utk join persembahan. Aku tgk senarai yg masuk persembahan tu, kelas 5 Orkid kakak sorg jer..Aku paham apa sbb cikgu kakak pilih kakak..maybe dia tgk kakak nie mmg suka bab2 kebudayaan nie..cm mama dia..ahakkss...kakak wat persembahan Dikir Barat guna lagu Dikir Putri..


Dalam aturcara tu suh amik anak kul 8 mlm pas buat persembahan..so aku ngan MIH pon g la dewan tempat kakak wat persembahan pas maghrib..rupanya persembahan pon lom buat lagi..Aduiii..dh la dikelilingi kaum dorang pastu ngadap nyanyian dorang yg bising tu..ngan tarian naga la..lom gendang lg tuh..aku rasa klu bkn nk ngambil anak mmg aku x dtg kat sini..

Sudahnya persembahan budak2 Kompleks 3C jam 915 mlm..Apa pon aku x sangka kakak buat diluar jangkaan aku,,bila suh tunjuk camner kakak wat persembahan, dia x mau tunjuk..tp kat dewan tu, pandai plak dia berdikir puteri..cam nak nangis plak rasanya...terharu sungguh..





selesai wat persembahan..be a gud gurl doter...


12 Februari 2012

CONTEST KENALI DIA~MUHAMMAD





CONTEST KENALI DIA~MUHAMMAD

Ini la yang paling ringkas untuk menceritakan sejarah Nabi junjungan kita...

tag
mamaishazah
sayangkuzie

SEJARAH RINGKAS RASULULLAH SAW

BIODATA RASULULLAH SAW  
Nama: Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim
 
Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali
  sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang   menyerang kota Ka'abah)  
Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
 
Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim
 
Nama ibu: Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf
 
Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
  perempuan bapa Rasulullah SAW)
Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)  
Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali
  Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

USIA 5 TAHUN
 
· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua
  malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

USIA 6 TAHUN
 
· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa'
(sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)  
· Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
  dan dibiayai oleh datuknya 'Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
 
· Datuknya, 'Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
 
· Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.


USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
 
· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan
  perniagaan.  
· Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira
  (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang   pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa   itu.

USIA 20 TAHUN
 
· Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab 'Sirah' ,
  jilid   1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah   14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan   berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.  
· Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul'; perjanjian damai untuk memberi
  pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN
 
· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah
  binti Khuwailid Al-Asadiyah.  
· Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..
 
· Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya
  yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk   meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.  
· Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.


USIA 35 TAHUN
 
· Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka'abah.
 
· Pembinaan semula Ka'abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk
  Mekah.  
· Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan 'Hajarul-Aswad' ke
  tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan   batu tersebut.

USIA 40 TAHUN
 
· Menerima wahyu di gua Hira' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul
  akhir zaman.

USIA 53 TAHUN
 
· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu
  Bakar Al-Siddiq.  
· Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.


USIA 63 TAHUN
 
· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12
Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW.
 
§ Khadijah Binti Khuwailid
 
§ Saudah Binti Zam'ah
 
§ 'Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)
 
§ Hafsah binti 'Umar (anak Saidina 'Umar bin Al-Khattab)
 
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan
 
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)
 
§ Zainab Binti Jahsy
 
§ Maimunah Binti Harith
 
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab
 
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar 'Ummu Al-Masakin'; Ibu Orang Miskin)


ANAK-ANAK RASULULLAH SAW
 
1. Qasim
 
2. Abdullah
 
3. Ibrahim
 
4. Zainab
 
5. Ruqaiyah
 
6. Ummi Kalthum
 
7. Fatimah Al-Zahra'


ANAK TIRI RASULULLAH SAW
 
Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina
  Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah,   Khadijah adalah seorang janda).

 

SAUDARA SUSUAN
 
1..  Thuwaibah
 
1.  Hamzah
 
2.  Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad
 
1.  Halimah Al-Saidiyyah
 
1.  Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
 
2.  Abdullah bin Harith bin Abdul 'Uzza
 
3..  Syaima' binti Harith bin Abdul 'Uzza
 
4.  'Aisyah binti Harith bin abdul 'Uzza


BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)
 
1. Al-Harith
 
2. Muqawwam
 
3. Zubair
 
4. Hamzah ***
 
5. Al-'Abbas ***
 
6. Abu Talib
 
7. Abu Lahab (nama asalnya 'Abdul 'Uzza)
 
8. Abdul Ka'bah
 
9. Hijl
 
10. Dhirar
 
11. Umaimah
 
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
 
13.. 'Atiqah ##
 
14. Arwa ##
 
15. Umaimah
 
16. Barrah
 
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-'Awwam) ***


*** Sempat masuk Islam.
 
## Ulama' berselisih pendapat tentang Islamnya.
 

Sabda Rasulullah SAW:
 
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai
  aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam   syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )


Tarikh tutup 
20 Feb 2012






07 Februari 2012

4F

Saje suka-suka..layan je la..nnt bila dh tambah sorang lagi ku letak namanya yer..hiii

FAZLY
FFleksibel
AAmanah
ZZingy
LLemah-lembut
YYakin

FARA
FFleksibel
AAmanah
RRamah
AAlim

FARISHA
FFleksibel
AAmanah
RRamah
IIkhlas
SSuci
HHarum
AAlim

FILZAH
FFleksibel
IIkhlas
LLemah-lembut
ZZingy
AAmanah
HHarum



03 Februari 2012

Susu Ibu..moga menjadi kenyataan..

Untuk 3rd baby nnt masih lagi memasang niat utk ekslusif BF sehingga 6 bulan dan meneruskan pemberian susu ibu sehingga 2 tahun usia baby..insyallah..moga Allah memberi rezeki dan kesabaran untuk aku n baby nnt..sebagaimana aku nyusukan Filzah dengan jayanya tanpa campur susu formula sehingga usianya hampir mencecah 2 tahun..

Untuk itu mari aku nak share kebaikkan susu ibu..sure ramai yang dh tau..tp utk refreshkan lagi terutamanya utk diri aku sendiri..hiiii....






p/s: tgk member guna pump kecil n comel teringin plak aku nk guna jgk..tp Spektra 3 aku tu mana nk humban sedangkan elok lagi..Klu bgtau dengan MIH sure dia x sokong beli baru..

02 Februari 2012

FRIENDSHIP GIVEAWAY

NAK JOIN?KLIK BANNER


Antara syarat2nya ialah:
 
  • be my follower (bertuah untuk mereka yg dah follow)
  • tinggalkan komen dan link blog anda pada post ini ya supaya senang sy menjejak anda ;-)
  • kalau ada lebih dr 7 orang yg joint FRIENDSHIP GIVEAWAY ni, sy akan pilih secara random ok.
  • 7 orang sahabat sy yg bertuah akan sy hubungi secepat mungkin utk dapatkan alamat surat menyurat ya. (kalau sambutan menggalakkan, sy akan cuba tambah lagi hadiah ya. klu blh nak bagi hadiah penghargaan kat semuaaaaaa yg joint giveaway ni kerana sudi menjadi sahabat sy)
  • then lepas sy pos kan hadiah ni, kita dgn rasminya bergelar sahabat ok? walaupun hanya di alam maya....
Jom tgk hadiah penghargaan yang sy sediakan:

1) set lengkap buku 'bacalah anakku'

2) yellow meal box from wyeth

3) Lex Bath Towel (WHITE) from wyeth. sgt lembut sesuai untuk anak anda :D

4) Lex Bath Towel (BLUE) from wyeth. sgt lembut sesuai untuk anak anda :D

5) creative play book volume 1 and 3 from wyeth

6) 2 VCD of wordworld and 4 pieces of upin ipin car sticker from wyeth

7) 1 blue face towel from wyeth
 
 
DUE:14 FEB
 
 
 

Cheritera hati 1st Giveaway


 tag
zaza mawar merah
asnani girang

HADIAH??


Tempat Pertama:
1 produk Avail Beauty + 2 Shawl Inner Polkadot + Brooch

Tempat Kedua :
 Produk Avail Beauty + 1 Inner Shawl Polkadot + Brooch

Tempat Ketiga :
1 Shawl Inner Polkadot + Produk Avail Beauty.


Saguhati (untuk 2 orang pemenang) :
Produk Avail Beauty


Dateline : 3 Feb 2012
 
 
 
 

01 Februari 2012

nak update apa....

Lamanya x updated blog..rasa2nya mcm dh nak bersawang dh nie..sangat2 malas plus kat opis langsung x blh updated blog ..sangat kedekut kan..bukannya nk berfoya2 di FB..just blogwalking another blog pon x bleh..
Jadi sekarang hanya blh updated blog di rumah je la..tu pon klu rajin..klu x alamatnya sawang lagi...
So..nak citer apa yer..ptg tadi balik kerja singgah klinik utk check up pregnancy..kali nie betul2 nak confirm..biru ker merah jambu..ok..dh confirm..baru boleh dengan tenang membeli barangan baby especially pakaian yg sesuai dgn si comel..hiiiii...ikutkan kiraan dh 32 minggu usia kandungan aku nie..bermakna hujung bulan Mac bertambah lagi ahli keluarga Farzly...ok la tu...5 tahun kahwin dh 3 anak..cukup la kot...

Next check up lagi 2 minggu..so akan g hospital yang aku pilih..mana lagi klu bukan DEMC, Shah Alam..2 anak aku pon bersalin di hospital nie..tp masa tu belum berpindah di Seksyen 14, Shah Alam..masih lagi di Seksyen 9..utk kali nie di lokasi yang  baru..so excited jgak..harap2 layanannya better than before..


Ok la..sok last aku kerja..wahhh..mcm dh x nak kerja plak ekkk..actually aku amik cuti 2 hari..direct terus sampai Selasa depan..tengah sarat cm nie mmg lagi malas aku nak kerja..cam x sabar2 nak rehat lama 3 bulan..tension..nak2 lagi skrg tgh siapkan projek KIK..pastu melayan klik yang macm bagus..arrggggghhh...stress..plus tension..klu slalu mcm nie mmg tarikh aku bersalin lg cepat dari yg dijangkakan...OMG...so x nak citer panjang..mgata orang dlm entry aku nie..wat tambah dosa..anggaplah org tu terlalu teruja dapat naik gred..hahahha..dh STOP..x nak ngata dia lagi..blog nie pasal aku dan familiku..apahal plak ada citer org lain..hiiii




sampai jumpa lagi..babai...


Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)