Halaman

Pengikut

26 Oktober 2010

~Perbezaan otak lelaki dan perempuan~

Kata si Tengku Aizat nih dalam blognya..'Post ni bukan bertujuan untuk menggalakkan ‘gender war’, post ni post yang menegakkan keadilan. Hehehe,takde berat sebelah mana² gender pun'..itu antara kata2nya...




Dalam kepala wanita ;

1~umum tahu driving skills kebanyakkan wanita mmg worst
2~memang punca sakit kepala
3~membebel je keje
4~tau salah ‘kita’ je!
5~keperluan ditinggalkan kerana kemahuan!
6~ingat nak shopping je

7~pantang nampak benda berkilat
8~kuat gosip
9~sangat marah kalau kaum lelaki tak igt date² tertentu
eg : Birthday,anniversary dan lain lain
yang lain boleh rujuk gambar
.
.
Sekarang, kita pergi ke bahagian kepala otak lelaki pulak.




Dalam kepala lelaki ;

~Rajin segala bidang dalam rumah
~laki ni penyayang, sebab tu kami selalu mengalah
~kebolehan membawa manual transmision JAUHHHHHH lagi baik dari WANITA yang bajet
bagus!
~Kami berfikir sebab SEX pun disebabkan kaum perempuan jugak!
~Yang buruk² pasal laki dalam diagram di atas tolong abaikan, tipu je tu.
.
.
Sape setuju?


Sampai begitu sekali dia anggap pompuan..ishhh...ishhh...yang aku cam nak tergolak hat no 7 tuh..kuikui..x terpikir lak lelaki boleh pikir sampai ke situ....
Apa pun bersyukur la dengan kurniaanNYa..tiada manusia pun yang sempurna di muka bumi ini..So..sapa yang perasan baguihh tu..muhasabah la diri ekkk....

10 tabiat yang menyebabkan kerosakan otak

Sekarang nih memang dah wujud macam2 penyakit..antara faktornya adalah makanan yang kita ambil seharian..so apa lagi yg boleh menyebabkan rosaknya otak..ada beberapa kat bawah nih..sila la baca...

1. Tidak mengambil sarapan pagi

Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

~ku kena sarapan walaupon hanya makan kuih jer..klu x macam mana pengeluaran susu nak ada..heheheh

2. Terlebih makan

Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

~Klu lauk yang aku suke..time nih ler aku cam x hingat nak simpan skit perut tu utk esok..

3. Perokok

Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

~dah tentu ler aku x merokok..tp hubby aku perokok..tp dia jarang merokok apabila bersama ku dan anak2..

4. Penggunaan gula yang berlebihan

Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

~Mmg aku x berapa suka menda2 manis nih..

5. Pencemaran udara

Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

~Ini isu global..klu stakat aku jer nak jaga alam sekitar mmg x jadi ler...

6. Terlebih tidur

Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

~Best hapa...bujang dulu mmg aku kaki tido...hahah (pengakuan ikhlas)..tapi dah beranak pinak nih..x dan dah nak tido cam dolu2..

7. Menutup muka ketika tidur

Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

~X sukee ahh..kang x bernafas...


8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat

Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

~klu dah x sihat tu..dok je la umah..x yah sibukk2 pikir nak keja..x pasal2 mereng plak...

9. Kurang berimiginasi

Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

~lebih kurang berangan ler nih..best apa sesekali berangan..jadi Mem BEsauu...

10. Jarang berfikir

Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.


~Nie kategori org yang malas nak pikir la nie..Lu Pikir la Sdiri...

Dipetik dari sumber Internet


MY GIVEAWAY!!!!!

Kagum tgk org yg tangan kreatif nih..tanganku keras..x kreatif langsung..huuuhu..tapi aku still bersyukur skurang2nya aku masih ada tangan..hiiii

tgh berblog walking rasa nk join plak GA nih..simple jer...so sapa nk join klik sini yer...

present dia pon comeey bangat..

Antara lain yg aku tertarik..hasil kraf dia nie haaa....

Comell kan..

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)