Halaman

Pengikut

24 Ogos 2010

My Dear Farisha

Memori bulan Ogos...28 Ogos nnt genap 3 tahun usia anak dara sulungku..Farisha Qasdina..Sekejap je masa berlalu..Segar lagi dalam ingatan aku..saat2 nk melahirkan kakak (gelaran Farisha).. Alhamdulilah.. amat mudah.. walaupun ia pengalaman yang pertama..



Sebenarnya jangkaan due date melahirkan kakak 5 Sept..tp pada tarikh 27 Ogos pd jam 7 pg.. air ketuban aku meleleh..so dgn rasa berdebar dan suspendnya aku laki bini trus bergegas g DEMC utk check..


Tapi doc ckp , laluan blum buka lagi..so kami pon balik la..dan lalui hari sperti biasa..(of coz la MC) keesokkan arinya pada 28 Ogos jam 430 pagi..perutku rasa x berapa sedap..actually mlm tu mmg aku x bleh nk lelapkan mata sbb doc bgtau..bila2 masa je aku blh bersalin..maybe 24hr, 48hr..so beware.. jd mmg hati aku x tenteram je nk tido..aku nk fokus pd keadaan diri aku nih.. so aku terkebil2 je la dalam bilik..atas katil..hubby aku mmg dah berdengkur la...

Nk jd citer, 430pg tu aku sesorg g toilet (wpon aku takot2 berani)..dan kali nie kuar lagi lelehan air yg aku rasa suam2 campur ngan sikit2 darah..kali nie aku yakin..masanyer dah tiba utk bersalin..

Sekali lagi..bergegas g Hospital..tp kali nie dlm keadaan tenang sbb dah ada pgalaman smlm..hihhiii..

Mmg laluan dah buka 2 cm..menjelang 9pg dah buka 8 cm..945pg masuk labour room..time tu debaran makin kencang..x sabar pon yer gk..kul 1021pg aku selamat melahirkan..alhamdulilah..

Baru je abis azab 'meneran'.. doc ckp skrg saya nk jahit yer..adusss..seriau datang lagi...huhuh..sib baik doc pakar..x rasa apa pon..cm kait2 skit jer..


Pic nie usia kakak baru 3 hari..

Ingat lagi masa doc tu bagi kakak kat aku sebaik saje baby kuar..aku cm x dak perasaan je..aku pegang sekejap je Farisha dgn tangan yg terketar2..aku x cam mcmana rupa kakak baru lahir masa tu..aku x cium dia..air mata pon x kuar..maybe masih lagi x percaya dan keletihan menge'push' mengatasi segalanya...

Itu citer 3 tahun dulu..dan farisha telah pon jadi kakak ketika usianya 1 tahun 11 bulan..aku preggy buat kali kedua ketika farisha berumur 1 tahun 2 bulan..



Kakak sibuk kacau adik tgh tido..dia sgt gerammm bila mama pegang adik..kakak dengki n jelouse..

Kakak perhatikan adik di mandi oleh nenek..


masih dalam pantang..

Tahun lepas x dan nk celebrate bufdey kakak sbb aku masih dalam pantang (lom lepas 45 hari lg)..cume ayahnya je yg bawak dia berjalan dan hadiahkan kereta mainan..hadiah tu pon ayahnya belikan 2 minggu awal..


Kakak posing ngan kereta charger mainan barunyer..


Mulanya dia sgt suke hadiah ini..pas tu dia jd takot sbb atuk dia x expert control remote..laju je kereta tu gerak..apa lagi melalak la kakak ketakutan..huhuu..

Sampai la skrg kakak masih takut ngan kereta mainan tu..so sbgai ganti aku belikan basikal plak wpon masa beli tu dia masih lagi x reti mengayuh..


Menjelang mlm 28 Ogos 2009 tu..ntah kenapa hati aku sayu sgt..ye la..budak usia 2 tahun kan tgh nakal..lasak..Adik tido..dia bantainyer jerit..bising..so aku tension..Adik pulak Fully BF..bila dia jaga..of coz menangis..so kena bfeed dia..penat..jd tanpa aku sedar aku marah n babab kakak..apa lagi melalak kuat la dia..


mlm tu bila dia tido aku nangis sensorg..nyesal atas perbuatan aku td..pd hal sok bufdey dia..huhuhu...


'Farisha walaupon kamu ada adik..biarlah..dua..tiga..berapa byk adik pon..Kamu masih menjadi kesayangan mama..mama kata begitu bukan bermakna mama x sayang adik tapi kakak adalah semangat mama..manakala adik (maybe juga pada bakal adik) adalah jiwa mama..Bila semangat dan jiwa bersatu..mama akan jadi tabah dan itu menjadi kekuatan mama..'

Mama, ayah dan adik sayang akan kamu Farisha..Be a good gurl..jd anak yg soleh dan berakhlak mulia..we love u so much..



Tiada ulasan:

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)