Halaman

Pengikut

30 Disember 2010

Keputusan dan melalut

Esok cuti tapi kena keja..petang sampai malam..kul 5 ptg hingga 12 tgh mlm..hahahahha...padan muka aku...

Actually, sebagai urusetia bagi Sambutan Tahun baru 2011 di I-city, Shah Alam..of coz ler urusetia utk booth pameran alam sekitar tempat aku bekerja..so blh ler celebrate tahun baru skali kat sana..tgk bunga api..kababooooo....

Slalunya cam tahun2 yg lepas just tgk kat tepi highway KESAS jer..tgk bunga api dari Sunway...ku klu boleh nak elak bawak anak ke tempat yg ramai org tgh meloncat2 celebrate acara yg cam gitu semata2 nak tgk bunga apa..tgk dari kejauhan jer udah..

So, ku tgh berkira2 nie nak suh en.hubby bawak anak ker idak sok mlm utk tgk bunga api so aku balik sekali ngan dorang..sekurang2nya farisha xcited wat kali ke dua dapat tgk lampu2 banyak kat situ..idak ler aku g opis dulu ngan team urusetia..or en.hubby just jemput aku di opis jew...tp kesian lak kakak x dapat tgk bunga api n lampu2 kat icity..

huuuh...maknanya aku kena pilih salah satu:

1. En. Hubby bawa anak dan jemput aku sekali
2. Aku drop by kat opis n En. Hubby just jemput kat opis jer..

Actually, dalam seharian, kita mmg slalu perlu membuat keputusan..asal celik jer mata mula la berfikir dan wat keputusan..aku slalu gak cam gitu..kekdang celik jer mata terpikir 'cam nak EL jer la ari nih..malas nak keja..hahahha'..pas tu pikir lagi 'klu x keja nak wat alasan apa plak..x kan nak amik MC..sakit pon idak..huuhuu'...

So..malas nak pikir alasan ntah apa2 ntah..keputusan pon di buat..Muktamad 'keja je la'...

Berfikir pon sebenarnya ada prinsip..

1. Sentiasa bersikap positif bagi semua jenis kemahiran berfikir dan elakkan dari bersikap
negatif.

2. Berfikir secara perlahan-lahan dan sentiasa berfikir secara mudah.

3. Melupakan rasa ego, kita perlu mengikis perasaan ego kita jika inginkan setiap kemahiran
berfikir yang digunakan itu dapat manafaatnya.

4. Sentiasa menukar arah otak kita berfikir iaitu, bila kita perlukan berfikir secara logik, kreatif
dan lateral. Kita juga perlu menggunakan pelbagai kemahiran berfikir untuk menyelesaikan
masalah dan membuat keputusan.

5. Tentukan tujuan kita berfikir dan sering bertanyakan diri sendiri tujuan dan apakah hasil
yang diharapkan.

6. Perlu mengambil kira emosi dan perasaan orang lain serta diri sendiri sewaktu berfikir.

7. Kita perlu memikirkan alternatif lain sebelum kita membuat keputusan yang lebih baik.
Setiap idea perlulah dilihat secara global supaya perincian kita tidak lari atau melencong dari
skop atau landasan yang sebenar. Setiap pemikiran haruslah di akhiri dengan tindakan yang
seharusnya mendatangkan kesan yang baik pada orang lain

So...apa2 hal pon klu nak wat keputusan perlu pikir baik dan buruknya bukan saja pada diri sendiri..malah pada orang lain..

jadi aku memilih yang no. 2 ~aku drop by kat opis dan en. hubby aku just jemput aku kat opis jer..dgn alasan:

1. En. hubby x yah g I-City, bukan senang pon nak dapat parking..
2. Bunga api dah tentu kul 12 tgh mlm..sian adik n kakak..maybe dorg ngantuk kot dh tgh mlm tu bila kuar..hehehh
3. Aku antar jer anak2 aku kat umah parent..selesai masalah..en. hubby jemput aku tanpa bawak dorg..
4. elehhh..lampu2 kat I-City tu kan dah tentu2 mmg ada kat situ..lain kali leh bawak anak..lg pon dah pernah g pon sblum nih..

5. Apa la sgt bunga api tu..time raya bagi jer dorg main bunga api kucing..abih citer...


Itu ler antara alasan2 yg sempat aku listkan..So, Muktamad..En. hubby jemput aku kat opis..aku pon malas dah nak pikir..kang tukar fikiran plak lagi..stop this entry..Melalut...




Tiada ulasan:

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)