Halaman

Pengikut

09 September 2011

1 hari tanpa BF

Salam...pasti rakan2 dh puas bergembira jumpa sanak saudara pada Aidilfitri yang lepaskan??..Ada yang masih berduka ker?? Kemungkinan ini adalah tahun pertama beraya tanpa insan tersayang. Mudah2an Allah berikan ketenangan dan kegembiraan pada rakan2 yang telah kehilangan orang tersayang terutama ahli keluarga. Macamana lah suasana tanpa mereka buat pertama kali yer..*x dapat dibayangkan klu terjadi pada keluargaku*

Ok itu citer pasal raya..ini citer pasal adik iaitu anak dara ke dua aku Filzah Qasrina..Bulan Julai yang lepas filzah genap 2 tahun.. Alhamdulilah, aku juga telah sempurnakan amanah yang di beri oleh Allah untuk menyusukannya selama 2 tahun. Selama 2 tahun sejak aku bersalinkan Filzah buat pertama kalinya cik P datang pada pertengahan bulan Jun yang lalu. Maybe sbb bulan Mei/Jun aku tidak lagi pump susu badanku di ofis utk di buat stok susu dan filzah juga sudah tidak menyusu sepenuhnya..maknanya aku telah beri susu formula pada usia filzah 1 thn 10 bulan dan masih juga bfkannya. 

Selepas bulan Jun cik P dah off balik..x tau napa..bulan pose hari tu mmg aku dapat puasa penuh..Alhamdulilah..Masalahnya sekarang sejak filzah dah 2 tahun 2 bulan, filzah masih lagi nak nenen terutama waktu nak tido..Aduss..penatnya..niat hati mmg nak stopkan dia sekarang juga lebih2 lagi aku dh ready utk preggy 3rd baby..

Raya hari tu sib baik dia x buat perangai nak nenen kat umah orang sbb aku dh bagi siap2 kat dalam kereta..bagi dia nenen puas2..selain sbb ku pakai baju kurung moden yang sempit (bayangkan mmg sukar nak selak baju time nak nyusu)..ku dh mcm malas nak nenenkan nya sbb dia dh besar. Ada gak Filzah buat perangai..Jadi terpaksalah cari sudut2 yg tersorok utk nenenkannya.. Masih juga ada rasa bangga sbb saudara ramai yang tegur ku nyusukan anak..katanya x sangka maknya kecik je tapi boleh nyusukan anak sampi 2 tahun..hiiiii..sangat bangga..alhamdulilah.. 

Raya hari tu juga bertemu dengan makcikku yang tinggal di Kedah..mmg amat jarang jumpa acik. Acik juga adalah ibu yang menyusukan anaknya lebih dari 2 tahun..aku tanya tips macam mana nak hentikan nyusu badan..Acik citer dia letak lipstik kat keliling nenen konon2 mcm darah..jadi bila nampak merah2 tuh anaknya si hafiz tu (dh remaja dh skrg) dh x nak isap nenen lagi... 

Selang bbrp hari aku teringat tips acik tu..time tu mlm..adik asik nak bergayut jer..asal aku nak rehatkan badan berbaring sure dia nak nenen..x tenang la dik...jadi aku pon letak ler lipstik..hahahha...pastu aku suakan kat mulut adik..aku ckp 'nenen mama sakit la dik..nampak nie merah2..sakit...' si Farisha pon sibokkk la nak tgk jgk..dia cam terperanjat ler 'mama kenapa?? sakit ker mama?..adik nenen mama sakit..jgn isap lagi'...kihkih..kakak membantu aku rupanya..tp kakak pon x tau itu trick...!!!

Bila adik nampak merah2 mcm tu, aku ingat dia kesian kat aku rupa2nya bantai melalak..'nak nenen...nak nenen!!!'...adusss...makin parah nie..tapi aku kena kuat..x nak mengalah dgn tangisan adik..aku buatkan susu formula utknya..aku tau waktu tu mmg dia dh nak tido..sbb tu dia cari candunya nie..reda tangisan aku ckp 'nenen mama sakit..adik minum susu putih yer..mama tepuk..'..terus dia senyap..aku sambung lagi 'sian mamakan..sakit'..'sian mama..sakit?' adik bagi respon..

Jadi adik tido mlm tu pertama kali tiada nyusu badan..tp mcm biasa tgh mlm dia akan mencari jgk..bila dia terjaga dia akan ckp 'mama nk nenen'dgn mata yg tertutup..jd aku ingatkan dia..'nenen mama sakit..merah'..'dia merengek skit je..aku tepuk2 dan trus dia tertido...Alhamdulilah..

1 hari tanpa BF..esoknya aku try wat mcm tu lagi..tapi x jalan..dia masih nak jgk..jd aku tension dengar adik melalak2, aku suakan jgk la nenen..sampi ler skrg..camaner yer..???


Tadi aku BW ke blog rakan2 blogger..maybe rakan RH juga, ku nampak n3 pasal Berpisah jua...(bercerai susu)..ada tips baru di situ..MAIA bagi tau dia lumurkan asam jawa di nenen..berkesan sbb dh 5 hari anaknya si Sofiy dh x bf..aku nk try la nnt..mudah2an berkesan. Insyallah.. 



       

Tiada ulasan:

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)