Halaman

Pengikut

10 Februari 2011

"Comelnye Berbaju Kurung"



Klik banner utk join

Siti Khadijah dh wat contest nih..so jom ler menyibokk ikut serta


Antara syarat kontest~


Pertama sekali kene buat satu entri mengikut kreativiti berkenaan dengan 'kenapa korang rasa perempuan yang memakai baju kurung itu nampak comel'...Kemudian, link kan entry tersebut dengan entry di blog ct ni ...So, of coz la letakkan gambar kiut memakai baju kurung, tak kira lah time tu tengah raya ke, gamba nk pi kuliah ke or kenduri kawin atau paling hebat sekali korang yang kawen kan...hehe..Asalkan berbaju kurung..


Boleh buat entry dan gamba sekreatif yang mungkin juga..Dan yang terakhir sekali beri pendapat bila korang tengah pakai baju kurung ni..Maybe rase confident ke, rasa selamat ke, rase ayu, comel kiut ke or ape-ape je...ikut pendapat sendiri la..nak merapu meraban pon x pe..Make it as fun as possible dan jangan stress-stress pulak waktu tulis entri ni sbb nk kuarkan idea kannnn...=p..kemudian, tag 5 orang rakan untuk ajak diorang join contest ni...Simple kan..


ok..jom start...memula kita google dulu fakta mengenai baju kurung


Dasar bagi lakaran baju kurung
Baju melayu tergolong dalam baju kurung iaitu baju kurung cekak musang untuk perempuan dan baju kurung melayu cekak musang untuk lelaki. Selalunya, baju melayu dirujuk kepada baju lelaki sahaja, bukan untuk baju kurung perempuan.

Tak pernah dengar baju melayu cekak musang untuk perempuan? Nama Baju Melayu itu dipanggil khas untuk lelaki, manakala Baju Kurung pula khas untuk perempuan.


Jenis - jenis Baju Kurung:

Baju Kurung Teluk Belanga
Baju Kurung Cekak Musang
Baju Kurung Riau-Pahang
Baju Kurung Kedah
Baju Kurung Moden


Baju kurung cekak musang diperkenalkan pada tahun 1930-an. Baju ini mempunyai kolar setinggi 3.5 cm, dua biji butang di kolar dan tiga butang sederet dibawah. Baju ini labuh hingga ke lutut, berpesak dan berkekek, dipadankan dengan kain sarung ombak mengalun.

Dalam buku Sulalatus Salatin memang ada disebutkan bahawa orang Melayu yang lelaki memakai baju kurung. Itulah nama asal bagi pakaian tradisional orang-orang Melayu tidak kira lelaki atau perempuan.

Berikutan peredaran zaman, bagi membezakan pakaian untuk lelaki dan perempuan, maka timbullah panggilan Baju Melayu untuk pakaian lelaki manakala Baju Kurung kekal untuk pakaian perempuan.

Okey..dah penat ker cik CT baca fakta mengenai baju kurung tu..sekarang tiba la masanya utk aku menempek pic aku berbaju kurung.


Memula zaman muda remaja..Form 5, aku 2 dari kiri..actually aku berbaju kurung ke sekolah dari darjah 3..sopan tak??..hehehhe



Pic kat bawah nie, aku belah kanan sekali..bergambar bersama bos n opis mate, baru pas abis pantang bersalin 2 bulan..terlari tema hijau plak..


Pic nie baru balik keja..Farisha plak x sihat..so singgah klinik..sempat possing kat klinik tanpa rasa segan & silunya..


Possing dalam kereta, baru pas balik dari kenduri kawen..ngan farisha


Yang nie plak sedang wat 'road tour' ke sekolah utk Program Pengkomposan

baju kurung kegemaran aku..that why ler asik tempek baju ijau nih jer..hikhik..

Pic mencangkung nie semasa mengambil bacaan kualiti air tasik..wah berbaju kurung tu..batik lagi..hehehe


Ini tengah inspection..biasa ler nk settlekan aduan awam..kang x pasal2 masuk Aduan Rakyat plak..


yang nie masa tengah mengedik..hahahah



Pendapat aku kenapa perempuan berbaju kurung tu comel sbb baju kurung tu menutup aurat means longgar.. dan nampak ayu je.. lagipun baju kurung adalah pakaian tradisional negara kita..dan aku paling suka tengok bangsa lain juga berminat utk sarung baju kurung nih..klu budak2 sekolah pon x semestinya melayu je berbaju kurung, anak india dan cina pon dah pandai berbaju kurung di sekolah..apatah lagi klu tgk anak2 kecik berbaju kurung especially time raya..comey kan.. 


Actually, masa ku sekolah menengah ku amat suka berbaju kurung..mmg x suka nk pakai baju ikut 'cutting' badan..aku rasa malu sgt..x tau napa..ku rasa cam org akan tgk bahagian dadah dada aku jek..n aku sgt2 rasa sopan bagaikan perempuan melayu terakhir dan selamat bila berbaju kurung sbb ia baju longgar yang labuh, kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. So sweet kan..heheh ^-^ dan jgn x tau aku pernah belajar menjahit pada tahun 2001 dan boleh menjahit baju kurung sendiri, tapi setakat pakai sendiri je la..x amik tempahan pon..
 

Tapi bila dah kenal dunia durjana luar coz further study, totally change my dressing..huuuhu..pengaruh rakan sebaya..baju kurung sudah hampirku lupakan..klu g kuliah pon amat2 jarang ku sarung baju kurung..asik jeans, cutting tshirt or kebaya..

Tapi sekarang bila dah tua berumah tangga imej perlu berubah seiring ngan perubahan usia..so cinta lama bertaut kembali..I Love Baju Kurung ..lebih2 lagi pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala dan semestinya aku mencari kain yang tak perlu di gosok.
Peace..Baju Kurung + Tudung Ekspress

 ku nak tag mereka2 ini utk joinkan diri..

izwa,
dyahaha
farah shamsudin
mimie
tomatokering
bambam
hasrisa
dan sesiapa yg baca n3 nih.


TARIKH TUTUP: 20 FEBUARI 2011




2 ulasan:

Siti Khadijah berkata...

good luck akak..:)

Fara berkata...

ok dear..mudah2an..

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)