Halaman

Pengikut

09 Februari 2011

nyut..nyut...kepala..

Salam..Selamat pagi ..ada sihat..???heheh..ku ada sdikit kureng sihat..sejak last week asik batuk2 jek..tp kepala aku nih dari sabtu lepas asik berdenyut2 jer..ntah ler x tau naper..penyakit barah migrain ker aku nih..x tau ler camner sakit migrain tu sbb aku x pernah pon migrain sblom nih..huhuu..kekdg nk pusingkan kepala pon rasa ngilu..masalahnya sebelah kepala jer..hat sebelah kanan..mintak jauh ler penyakit yg dasyat2 tuh..klu sakit cam nih camner nak preggy...hikhik...


Nie aku google utk cari info pasal migrain..nk tau lanjut leh klik sini..

Apakah yang perlu anda tahu tentang migrain dan tanda-tanda amarannya?

Migrain ialah sakit pada sebahagian kepala yang mungkin boleh pulih selepas beberapa jam atau berlarutan selama beberapa hari. Sesetengah pesakit mungkin mengalaminya setiap minggu dan mungkin beberapa kali sahaja dalam setahun. Migrain selalunya dihidapi pada peringkat umur empat puluhan dan boleh diklasifikasikan migrain jenis klasik atau migrain jenis biasa.

Anda dapat mengetahui yang anda akan diserang migrain sebelum sakit kepala itu bermula. Tanda-tanda amaran serangan migrain ialah rasa mual, muntah dan kepekaan terhadap cahaya, bunyi bising atau bau-bauan. Migrain jenis klasik bermula dengan tanda amaran seperti kilauan cahaya atau warna. Anda mungkin terasa yang anda seperti sedang melihat ke dalam terowong. Sebahagian kepala anda mungkin akan terasa seperti dicucuk, panas atau lemah. Tanda-tanda amaran ini akan berlarutan selama 15 hingga 30 minit dan diikuti oleh sakit pada bahagian kepala.

Migrain jenis biasa tidak mempunyai sebarang tanda-tanda amaran. Bagaimanapun, anda mungkin akan berasa letih, murung, tidak selesa atau akan menjadi lebih banyak bercakap 2 hingga 3 hari sebelum sakit kepala itu bermula.


Apakah yang menyebabkan migrain?

Migrain bermula apabila salur darah di dalam otak mengecil (mengecut) untuk seketika. Apabila ini berlaku, jumlah darah dan oksigen yang mengalir ke dalam otak akan berkurangan.

Seterusnya, ini akan menyebabkan salur darah yang lain membesar (mengembang) dan apabila salur darah mengembang, ia akan mengalami radang, denyutan dan kesakitan amat nyata. Migrain ialah sejenis sakit kepala vascular kerana ia melibatkan perubahahan atas salur darah.

Para ahli sains percaya bahawa mereka yang mengalami migrain mewarisi kecenderungan sistem saraf untuk bertindak balas dengan cara yang berbeza terhadap perubahan dalam tubuh dan persekitaran mereka. Beberapa perkara lain juga mungkin akan mencetuskan kesan tindak balas pada sistem saraf seseorang dan seterusnya mengakibatkan serangan migrain.

Antara penyebab migrain adalah:-

Tekanan dan gangguan emosi
Kedatangan haid (mengalami PMS)
Pemakanan yang tidak teratur
Pengambilan minuman yang mengandungi tahap kafeina yang tinggi (seperti minuman kola)
Makanan (seperti keju, coklat, ais krim, makanan bergoreng, daging dalam tin, hot dog, yogurt, pemanis tiruan, kacang, jeruk dan kismis)
Kurang tidur
Perubahan cuaca

Bagaimanakah cara untuk menghalang migrain?

(i) Patuhi arahan doktor anda dan makan ubat mengikut arahan
(ii) Mengamalkan pengambilan makanan seimbang dan berkhasiat
(iii)Cuba mengambil makanan kesihatan tambahan
(vi) Bebaskan diri daripada tekanan dan belajar menenangkan diri
(vi) Sentiasa bersenam
Lebih banyak yang anda ketahui mengenai migrain, lebih mampu anda mengatasi dari serangannya.

Okehh..dah terjawab ler persoalan aku nie..maybe kepala aku nie sakit2 sbb migrain la kot sbb tanda2nya tuh cam ada jer berlaku kat diri aku nih...klu x berambus elok lagi sakit nih, kena g klinik ler gamaknya...





4 ulasan:

♥ Mrs.Eady ♥ berkata...

aku ade migrain yg kronik...hari tu dh naik 1 tahap lagi migrain aku..huhuhu...

tq sb share info nie.

Fara berkata...

kronik..??naik 1 thp lagi..panik jgk nih..bergantung pd ubat je ker ekk..

wannorashikin berkata...

Fara,

Check up Dr, untuk dapat confirmkan. Cuma, selalunya ubat migrainni tak berapa sesuai untuk ibu menyusu dan mengandung.

Fara berkata...

dh ok dh wan..maybe stress cuti ari tu kat kampung kot..tq u'r concern..

Puteri Sulong

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Puteri Ke Dua

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Putera Hati

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Recent Visitors

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)

'Comel Lote Welcome Giveaway' (2nd Winner)
Ends On 6 Sept

Pregnancy Moment Contest (3rd winner)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

CONTEST COTTON KURUNG - IDMA TEXTILE - (Saguhati)

1ST GIVEAWAY LOVELY MASHA (1st Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

"TUDUNG GIVEAWAY" (4th Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Extreme Makeover From Kenitchiko (1st Winner)

Pertandingan: Apa Itu Kitar Semula?(1st Winner- Entri Bijak)

Melati Mirror Giveaway (Top 5 Winner)

Giveaway Mei 2011 (2nd Winner).

Magnolia Pert GiveAway (Lucky)

Contest : Saya Sayang Anak Perempuan Saya Kerana......... .;-) (saguhati)

"1st GiveAway by PinkUmmi"

"1st GiveAway by PinkUmmi"
Saguhati ke 5

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
Saguhati

CONTEST AKU DAN PAYUNG (3th Winner)

Giveaway | "love to look gorjes!" (4th winner Lulu)

GA - Setulus Ingatan

GA - Setulus Ingatan
Antara 20 Pemenang Bertuah

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011 (9th Winner)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)

Kontest Menang Duit Raya (Winner random no.70)
NO70 – 1 Artikel Review bernilai RM40 di blog http://www.bluedianthus.com/

"Ummi Iman 1st Giveaway" (2nd Winner)

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS? (1st Winner)

korang vote saya, saya kasi hadiah (1st Winner)

Anniversary Giveaway AzatieSayang (Pemenang Bertuah).

"Jowm Joint Bloglist Eyryn Bercerita !" (Top 10 bloglist)

Contest : Aku Mahu Jadi Ratu (saguhati)

GA My Little Secret - Fisher Price.(3rd Winner)